Birgit Carlstén (Stol 10)

Bostadsort Leksand.
Född 1949.

Utbildning vid Skara Skolscen och Teaterhögskolan i Malmö, privata sångstudier hos Torsten Föllinger, vidareutbildning inom teater, dans och sång samt därtill drygt 35 års scenerfarenheter, sedan 1986 som frilans.
Ledamot av Alf Henrikssonsällskapets styrelse och hedersledamot av V-Dala nation i Uppsala.
Småländsk anknytning: Födelseorten Huskvarna med uppväxt och skolgång fram till studentexamen 1969. Rikt smålandsintresse, litterärt och konstnärligt såväl som geografiskt.

 

IDENTITET

Den sköna och säkra aktrisen byter kläder i ett, i ett.
Hon ömsar frisyrer och uppsyn i alla väder,
hon byter roll i sitt anletes svett,
hon skiftar färg mellan ljuvt och lett,
ja, den geniala aktrisen blir vad hon företräder.
Hon växlar psyke såväl som toaletter,
hennes konst är beundransvärd, durkdriven, underbar.
Men fingeravtrycken hon oavlåtligen sätter,
de tillhör den fräkniga backfisch hon en gång var.

Alf Henrikson

 

Mitt yrkesliv delar jag i tre delar

Estradören

Det är hon som står på scen och sjunger och parlerar, det är repetitioner och publikkontakt, det är scener runt hela Sverige; Musik i Syd, i Halland, i Väst, i Glasriket, i Västernorrland,  i Dalarna, och sen Riksteatern, Komediteatern och Lisebergsteatern, Boulevardteatern, Stadsteatrarna i Helsingborg och Malmö, Smålands Musik & Teater, Värmlandsoperan, Aftonstjärnan i Göteborg och så Folkoperan i Stockholm, sommaren 2011 även Majorskan i Gösta Berlings saga på Västanå Teater. Det är radio, TV och film, det är skivinspelning och mycket mera. Det är Piaf som fyller 100 år 2015… hoppas jag håller de återstående åren så att jag kan delta med sång i jubileet.

Regissören

Det är hon som skulle börja vid 45 års ålder, så blev det verkligen. Sedan skulle en roman ha påbörjats vid 55, men så blev det inte… den ligger på vänt. Erfarenheter jag skaffat mig under ett långt yrkesliv har kunnat återanvändas i ny form. Smålands Musik & Teater, Helsingborgs Stadsteater… På de bräder som… flera sommarspel med amatörer i Älvängen på den gamla Repslagarbanan, Skinnarspelet i Malung 40 år 2007, Himlaspelet i Leksand 70 år 2011, båda av Rune Lindström med deltagande av både proffs och amatörer; fler spel på gång och mer ändå… galor, konserter m.m.

Undervisar och förbereder privatelever för vidarebefordran till teater och film.

 

Kommunikatören

Föreläser (ofta i både ord & ton) i specifika ämnen eller på uppdrag:

Om småländska ord och läten

”Håg för Henrikson?” om och av Alf Henrikson

”Stångkorv & Bordeaux” om och av gastronomen Alf Henrikson

”Titta hon rör sig!” om Kvinnor

Om Rune Lindström och de tre Dalaspelen

m.fl.

 

Skriver och framför krönikor i dagspress och radio.

 

Förrättar borgerliga vigslar

Håller kurser och/eller seminarier m.m. i ”Taltrygghet för körer, arbetsgrupper, företag, föreningar;

om att närma sig, utnyttja och berätta en text; framförande i tal och sång

Med hjälp av ANDNING, AVSLAPPNING, MOTTAGLIGHET och TILLIT – MENTAL FÖRBEREDELSE OCH MEDVETEN NÄRVARO I NUET, ja, kanske även med hjälp av dans når deltagaren sitt mål; att lita både på sig själv och mottagaren.

Jag har lång och gedigen erfarenhet av nervositet, misslyckande och kallsvett, men jag vet också nästan allt om hur man övervinner sin rädsla och får folk att intresserat lyssna.

I ”Livgivande kreativ kultur” vänder jag mig till personer som är funktionshindrade av livet eller av sjukdom och som ändå har möjlighet att delta i en läkeprocess. Jag är diplomerad ledare och inspiratör i ”Frigörande dans & rörelse”. Det krävs ingen kunskap i den frigörande dansen av den deltagande, eftersom kroppen själv står för alla beslut. Jag har jobbat med utbrända och/eller livströtta och med parkinsonsjuka; med fantastiska, rent av magiska  resultat.