Margareta Strömstedt
Var i trettio år lärare, journalist, TV-producent – och författare på deltid; ett flertal barnböcker på 60-talet, en biografi över Astrid Lindgren på 70-talet, barnpjäser och TV-teatermanus.
Först sent i livet, i 50-årsåldern, blev Margareta Srömstedt författare på heltid och började berätta på allvar i ett flertal böcker både för barn och vuxna. Hennes berättelser för barn – de fem böckerna om Majken – har översatts till femton språk. Böckerna om Majken, liksom romanerna “Julstädningen och döden” och “Församlingen under jorden” växer ur småländska miljöer: små stationssamhällen omslutna av skogen, med trätoffelfabrik, en såg, småindustrier och tätt mellan missionshusen.
Den småländska miljön finns också gestaltad i ” Gå mot solen” – en tidsresa där 12-åriga Julia i ett Stockholm på 90-talet med demonstrationer av nynazister och rasister, hamnar i det småländska 40-talet, i ett samhälle där nazismen och antisemitismen just börjat slå rot.
En mer än trettioårig vänskap med Astrid Lindgren fanns i bagaget när Margareta Strömstedt i fjol publicerade en helt ny, omarbetad och utökad upplaga av sin stora biografi – “Astrid Lindgren – en levnadsteckning”. Biografin över Astrid Lindgren är redan översatt till ett tiotal språk, bl.a. ryska och japanska.
På Regionsteatern i Växjö spelades under hösten 1999 Margareta Strömstedts pjäs ” Julstädningen och döden” för utsålda hus. Det är en pjäs där barnets styrka står i centrum. I en familj i akut kris, en familj som är densamma som i romanen “Julstädningen och döden” – fadern bondson och frikyrkopredikant, modern en småborgerlig kvinna “med nerver”- vilar ansvaret tungt över Flickan, ansvaret för att mamman, pappan och syskonen inte ska förtvivla och tappa hoppet.