Kosse får pris av Smålands Akademi

2023-10-31 av . Inga kommentarer ».

För 30 år sedan grundades Smålands Akademi. Sedan dess har akademin delat ut priser till olika förtjänta, oftast sådana med småländsk anknytning. Det har också majoriteten av årets sex pristagare. Den mest kända, Kosovare Asllanibörjade sin fotbollskarriär i Vimmerby. Sammanlagt är prissummorna i år på 360 000 kronor. 

– Årets priser delas ut i Växjö den 11 november i samband med Smålands Akademis högtidssammankomst, berättar Akademins sekreterare Meg Nömgård.

– Vi växlar ju mellan de tre småländska residensstäderna. Högtidsmötena hålls i närheten av skaldebiskopenTegnérs födelsedag. 

Programmet i Växjö börjar kl 15.00 i Utvandrarnas hus med att alla pristagare presenteras under ledning av Linnéuniversitets rektor Peter Aronsson. Det blir även musik och historiskt gästspel samt ostkaka. Lite senare kl 17.00 i Domkyrkan delas priserna ut, då bjuds det även på musik av S:t Sigfrids Kammarkör, Yvonne Steen Ohlander och Ingmar Nordström. Båda tillställningarna öppna för allmänheten, 

Till 30-årsjubiléet har akademin tagit fram en skrift om vad som hänt under de tre årtiondena som man verkat. Närmare 150 priser har delats ut, nästan alla småländska kommuner har besökts och en rad böcker givits ut. 

Smålands Akademis Viktor Rydberg-pris 2023 tilldelas Kosovare Asllani

Med rötter i Vimmerby kämpar hon inte bara för att vinna bollen. Modigt och osjälviskt använder Kosovare Asllaniockså sina internationella framgångar när hon driver frågor som orättvisor och ologiska skillnader i kvinnors och mäns förutsättningar inom idrotten. 

Priset sponsras av Christina Hamrin och är på 100 000 kr. 

Kosovare Asllani – Wikipedia

Smålands Akademis Viktor Rydberg-pris 2023 tilldelas Tore Lund

För hans privata initiativ och starka engagemang för att idag sprida kännedom om Viktor Rydbergs liv, gärning och betydelse.

Priset sponsras av Christina Hamrin och är på 100 000 kr. 

Viktor Rydberg-sällskapet (rydbergsallskapet.nu)

om mig och webplatsen (vrsidor.se)

Smålands Akademis Kulturpris 2023 tilldelas Kajsa Haagen

För sin nyskapande och utforskande konst, i såväl material som i uttrycksformen performance, som utmanar betraktaren att se sakerna i nytt sken och reflektera över vår samtid.  

Priset är sponsrat av Gun och Bertil Olsson och är på 75 000 kr.

Kajsa Haagen

Smålands Akademis Linnépris 2023 tilldelas Sverker Sörlin

För en enastående gärning i forskningens, bildningens och samhällsdebattens tjänst, präglad av linneansk nyfikenhet och ett djupt engagemang för samtidens livsavgörande frågor, och för sin sällsynta förmåga att i tal och skrift levandegöra och föra ut vetenskap till en större publik. Sverker Sörlin är idéhistoriker, författare och professor i miljöhistoria, och en av de allra viktigaste rösterna i klimat- och forskningsfrågor runt om i världen. 

Priset sponsras av Ingmar Nordström och är på 30 000 kr. 

Sverker Sörlin – Wikipedia

Smålands Akademis Wallquistpris 2023 tilldelas Peter Bexell

Inför det nya kan mycket verka otydligt och osäkert. Detta gäller inte minst kyrkans framtid med dess gudstjänstliv och kyrkorum. Med ett tusenårigt perspektiv har Peter Bexell förkovrat sig i, och förmedlat en djup kunskap om, landets kyrkobyggnader, kyrkorum och gudstjänstliv. Han har på ett framsynt sätt bidragit till kyrkans utveckling in i det tjugoförsta århundradet. 

Priset sponsras av Växjö stift och är på 25 000 kr.

Peter Bexell – Wikipedia

Smålands Akademis Hyltén-Cavalliuspris tilldelas Marie Länne Persson

För en betydelsefull gärning som främjare, uttolkare och förmedlare av den svenska folkvisan och balladen.

Priset sponsras av August Åhslunds stiftelse samt Stiftelsen Smålands museum och är på

30 000 kr. 

Marie Länne Persson – Wikipedia

Balladsångerskan | Marie Länne Persson, folksinger, medieval ballads (wordpress.com)

För mer information:

Meg Nömgård, sekreterare Smålands Akademi, 010 – 357 05 31, meg.nomgard@kalmar.com

Erik Lindfelt, prissamordnare Smålands Akademi, 036 – 12 93 03 eller 070 – 826 93 03, erik.lindfelt@outlook.com

Lämna en kommentar