Smålands kulturpris

Smålands Akademis kulturpris

Bertil och Gun Olsson, Vislanda, har beslutat att donera två (2) miljoner kronor till Smålands Akademi för utdelning av ett kulturpris.

Kulturpriset delas ut årligen till en företrädesvis yngre och lovande konstnär, författare, musiker eller närliggande kulturverksamhet. Priset ska i första hand delas ut till person med småländsk anknytning. Prissumman beslutas av Smålands Akademis VU, men bör vara runt 75 000 kronor.

2023 Kajsa Haagen
För sin nyskapande och utforskande konst, i såväl material som i uttrycksformen performance, som utmanar betraktaren att se sakerna i nytt sken och reflektera över vår samtid.
Tal till Kajsa Haagen

2022 Nina Åkerblom Nielsen
I Nina Åkerblom Nielsen kombineras en eldsjäls engagemang med såväl bredd som spets. Nina är en motor i det Jönköpings musikliv, samtidigt som hon med sina tonsättningar nått ut till stora delar av världen genom bland annat tv-spelsmusik. Hennes repertoar rymmer allt från renässansmusik till jazz och judisk klezmertradition; idag möter vi hennes sång framför allt i barocken och folkmusiken.
Tal till Nina Åkerblom Nielsen

2021 Karolina Bengtsson
Sopranen Karolina Bengtssons unika röst, i kombination med ett målmedvetet arbete, gör att hon nu befinner sig i början av det som kommer att bli en strålande karriär. Hennes utbildning blev – direkt efter gymnasiet i Växjö – internationell; för närvarande är hon engagerad vid Frankfurt Oper. Samtidigt som världen öppnar sig återvänder denna dotter av Skatelöv alltid till sin hembygd och berikar både små och stora sammanhang med sin sång.
Tal till Karolina Bengtsson

2020 Emilia Linnerholm
För ett kreativt och färgstarkt konstnärskap som omfattar både måleri, glasformgivning och sång. Från den småländska landsbygden når Emilia Linderholms konst, ofta inspirerad av danskonst och opera, långt utanför Sveriges gränser när hennes kvinnogestalter förmedla känslor och berättelser.