Cecilia Davidsson (Stol 18)

SMAK

Cecilia Davidsson, född 1963, är författare och konstnärlig lektor i kreativt skrivande vid Linnéuniversitetet i Växjö. Hon har sitt ursprung i småländska Tolg. 1983-85 studerade hon på Informationslinjen vid dåvarande Högskolan i Växjö, och efter ett par år som lokalredaktör för Smålandsposten i Älmhult flyttade hon 1987 till Stockholm. Numera bor hon i Vaxholm, och tillbringar även sin tid i sommarhuset på Väddö.

Den skönlitterära debuten skedde 1994 med En av dessa nätter, en samling berättelser som gav henne Katapultpriset för det årets bästa debut. Novellen är något av en favoritgenre, och hon har publicerat ytterligare fyra novellsamlingar samt tre romaner, senast Detta ska passera (Albert Bonniers förlag, 2018). Cecilia skriver även barnböcker, och har samarbetat med illustratören och tillika tvillingsystern Helena Davidsson Neppelberg.

2013 utkom hon med kapitelboken Lill-Pär och jag, en dramatisk berättelse om en torparfamilj förr i tiden. Lättläst är ett annat spår i Cecilias skrivande, både lättlästa böcker i original och i form av bearbetningar av befintliga verk, bl a Utvandrarna av Vilhelm Moberg och Dvärgen av Pär Lagerkvist.

Cecilia har suttit med i juryn för Litteraturpriset till Pär Lagerkvists minne, som delas ut av Växjö kommun. Hon var tidigare ledamot i Albert Bonniers stipendienämnd för svenska skönlitterära författare.