Susanne Rydén (Stol 6)

Sopranen Susanne Rydén har i nästan 25 år varit verksam som en av Europas mest framgångsrika sångerskor inom den tidiga musiken.

Efter avslutade studier i Stockholm, s vid Schola Cantorum Basiliensis samt London turnerade hon från 1990 tills alldeles nyligen, i ständigt ökande omfattning runt världen som sångerska, som en återkommande och uppskattad gäst på musikfestivaler opera- och konsertscener.

Hon har också gjort ett stort antal inspelningar för TV och radio, samt runt 90 (däribland många prisbelönta) CD-skivor.

Som en hängiven kammarmusiker i kombination med ett stort intresse för det svenska kulturarvet, har såväl svensk som internationell publik kunnat ta del av flera stora projekt, bl a kritikerrosade” Christinas resa”, en scenisk föreställning om drottning Christina, som efter premiären 2004 under många år turnerade i Europa. Produktionen spelades in för Sveriges Television och tillsammans med ambassader, universitet och institut anordnades symposier och föreläsningar. För denna föreställning belönades hon med Alf Henriksson-stipendiet och Föreningen för Tidig Musik tilldelade henne utmärkelsen ”Årets mungiga” 2005. Samma år blev hon också Jönköpings läns landstings kulturstipendiat. 2007 utsågs hon av Sveriges Radio P4 till ”Årets Smålänning”.

Som pedagog vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, vid musikskolan Lilla akademien i Stockholm, som coach vid GöteborgsOperan och vid olika mästarkurser i Europa, har hon under många år gett sin kunskap vidare till nya sångstuderande och fungerar ofta som mentor och inspiratör i samband med olika konstnärliga projekt.

2011 grundade Susanne Rydén Smålands Kulturfestival. En festival som med byggstenarna samarbete och kvalitet snabbt expanderat och rönt både lokal och internationell uppmärksamhet där den ofta beskrivs som ”den optimala kombinationen av tradition och innovation”.

Festivalen arbetar aktivt för att föra in kulturen i alla dess former i nya rum och därigenom nå nya målgrupper. 2014 tilldelades Susanne Årets Turismpris av Smålands Turism för sitt engagemang och arbete.

Sedan mars 2015 är Susanne Rydén ny orkesterchef för Kammarorkestern Musica Vitae i Växjö och avrundar därmed sin sångkarriär.

2011 förlänades hon medaljen ”Litteris et Artibus” för framstående insatser som sångerska, av HM Konungen. 2014 tilldelades hon Drottningholmsteaterns hederstecken.

2007 invaldes hon som ledamot i Kungliga Musikaliska Akademien och är sedan 2013 dess vice preses.