Smålands akademi på SmåLit

2019-01-15 av Örjan Molander. Inga kommentarer ».

Akademin deltar med sina böcker på litteraturfestivalen SmåLit i Jönköpings län.

Den 8 februari på Gummifabriken i Värnamo,

den 9 på Stadsbiblioteket och Länsmuseet i Jönköping och

den 10 på Kulturhuset Pigalle i Nässjö.

 

https://indd.adobe.com/view/bc33bd18-d360-44a2-ba4f-246ae38dacf8

Sju punkter för en hoppfull framtid

2018-12-21 av . Inga kommentarer ».

Stefan Edman, ledamot av Smålands Akademi: Sju punkter som kan rädda vår civilisation. En hoppfull genomgång

https://www.dn.se/kultur-noje/stefan-edman-har-ar-sju-punkter-som-kan-radda-var-civilisation/

Kronobergs bokmässa 24 nov

2018-11-19 av . Inga kommentarer ».

Smålands akademi är med på Kronobergs bokmässa den 24 november, Stadsbiblioteket i Växjö. Kl 14.20 presenterar Cecilia Davidsson och Birgit Carlstén vår nya bok ”Ur Smålands skafferi” på Tidskriftscenen.  I år fyller akademin 25 och en jubileumsskrift har tagits fram av Ingrid Nettervik. Den finns också till försäljning för blott 20 kronor.

 

Festligt och högtidligt på slottet

2018-11-12 av . Inga kommentarer ».

Ett 60-tal personer närvarade när årets akademipristagare presenterades och mottog sina utmärkelser på Kalmar slott. Vacker musik inramade samlingarna. Som vanligt (god) ostkaka emellan. FN-medlaren och Dag Hammarskjöld-pristagaren Staffan de Mistura höll ett uppskattat och mycket personligt högtidstal.

Kerstin Ekman en av flera Smålandspristagare

2018-10-30 av . Inga kommentarer ».

Författaren och förra ledamoten av Svenska Akademien Kerstin Ekman har tilldelats Smålands Akademis Linnépris. Övriga pristagare i år är FN-medlaren Staffan de Mistura, författaren Anders Rydell, serieskaparen Jan Lööf samt journalisten Ulrika Knutson som får det nyinstiftade Jon Engströms-priset.  

Priserna delas ut vid Smålandsakademins högtidssammankomst på Kalmar slott lördagen den 10 november kl 17. Under eftermiddagen – kl 14.30 – kommer pristagarna att presenteras vid ett offentligt möte på slottet.

I Kalmar kommer Smålands akademi också att få en ny ledamot. Det är Mimmi Mannheimer som intar stol nr 4. Hon är slottschef i Kalmar. Därmed är samtliga stolar åter besatta.

I år fyller Smålands akademi 25 år. I anledning av det har vi uppdaterat vår 15-årsskrift.

Prismotiveringar:

Emilpriset till Jan Lööf på 30 000 kr

Med sin omisskännliga stil, underfundiga humor och konstnärliga integritet har Lööf skrivit in sig i den svenska barnbokshistorien, och själv blivit kultförklarad. Delas ut med stöd av Astrid Lindgren AB

 

Jon Engström-priset till Ulrika Knutson på 50 000 kr

Pristagaren utmärker sig i Jon Engströms anda som en frispråkig och engagerad röst i den svenska kultur- och samhällsdebatten. Knutson är en viktig och självständig kommentator som i genomtänkta och elegant formulerade artiklar och krönikor förmår ge kunskapsrika och annorlunda perspektiv på aktuella frågor och samtalsämnen. Delas ut med stöd av Barometern/Stiftelsen Barometern.

 

Wallquistpriset till Anders Rydell på 25 000 kr

För att med imponerande kunskap och stort engagemang lyft fram hur nazismen inte bara fysiskt utrotade Europas judar, utan också brutalt plundrade en hel kulturtradition.  Delas ut med stöd av Svenska kyrkan/Växjö stift

 

Linnépriset till Kerstin Ekman på 30 000 kr

Pristagaren är en av de stora författarna. Inkännande och med djup kunskap gestaltar hon människa och natur. Ekmans bok ”Då allt var levande och lustigt” berättar om prästen och Linnélärjungen Clas Bjerkanders liv och verksamhet. Med fina detaljer ges bilden av hur daglig strävsamhet ser ut för en av 1700-talets naturforskare och hur tidig svensk forskning utvecklas från Linné och framåt. Priset delas ut i samarbete med SÖDRA

 

Dag Hammarskjöld-priset till Staffan de Mistura på 25 000 kr

För en obruten tilltro till de personliga mötena och samtalen under några av samtidens svåraste och mest omänskliga konflikter. Delas ut genom donation från grosshandlanden ekon dr hc Erik Malmsten

Media:

Barometern

Barometern om ny ledamot

Jp.se

Sveriges radio. https://sverigesradio.se/avsnitt/1175792 (skrolla fram till 3.07.40 )

Östra Småland

24Kalmar

Journalisten

Smålandsposten

Jnytt

Bonnier

Smålands Akademi delar ut priser – även i år

2018-10-25 av . Inga kommentarer ».

Inbjudan till pressträffar

Årligen utser Smålands Akademi ett antal pristagare. I år – vid högtidssammankomsten i Kalmar den 10 november – delar vi ut ett Linnépris, ett Emilpris, ett Wallquistpris, ett Dag Hammarskjöldpris samt – nytt för i år!– ett Jon Engström-pris på sammanlagt 160 000 kronor.

Men vilka får årets priser?

Varmt välkomna till våra parallella pressmöten i de tre residensstäderna.

Klockan 13. 00 tisdagen den 30 oktober på:

Kalmar läns museum, Kalmar
Smålands museum, Växjö
Stadsbiblioteket, Jönköping

Dessutom berättar vi vem som blir ny ledamot på stol nr 4.

Erik Lindfelt, sekreterare Smålands Akademi

(036 – 12 93 03 eller 070 – 826 93 03, erik.lindfelt@comhem.se)

Smålands akademi firar 25 år i Kalmar

2018-10-22 av . Inga kommentarer ».

Lördagen den 10 november är det dags för Smålands akademis högtidssammanträde.

Detta år på Kalmar slott. Det blir offentligt möte i slottets Gröna sal kl 14.30. Då presenteras årets pristagare, vår senaste bok ”Ur Smålands skafferi” samt en småskrift om akademins kvartsekellånga historia. Som vanligt ostkaka till alla.

Prisutdelning sker kl 17 på samma plats.

Fredrik Sjöberg dubbelt hyllad

2018-05-22 av . Inga kommentarer ».

Smålands Akademis ledamot Fredrik Sjöberg var en av dem som fick ta emot kunglig medalj på Drottningholms slott den 12 juni. Fredrik fick medaljen i 8:e storleken i Serafimerordens band för ”betydande insatser som författare”. Tidigare i vår fick han också Axel Liffner-stipendiet på 30 000 kronor av Aftonbladet Kultur. Motiveringen lyder: “Fredrik Sjöberg granskar litteraturen och naturen med en nyfiken misstänksamhet. Fascination och aversion formuleras med samma eleganta kvickhet. Det lätta språket bärs upp av tankens tyngd, analyser som varsamt förpuppats till vackra ordfjärilar. Organiskt eller oorganiskt, mänskligt eller animaliskt, allt studeras genom ett förstoringsglas utrustat med en humor som ger allting dess rätta proportioner. På så vis kan han, med Tomas Thorilds ord: ‘döma allt efter sin grad och sin art’. Han är sin egen textuella biotop där näring, odling och blomning ingår i ett kretslopp som borde avundas av andra, inte lika harmoniskt uppodlade kulturer.”

I maj förärades Fredrik Sjöberg Axel Liffner-stipendiet på 30 000 kronor av Aftonbladet Kultur. Motiveringen lyder: “Fredrik Sjöberg granskar litteraturen och naturen med en nyfiken misstänksamhet. Fascination och aversion formuleras med samma eleganta kvickhet.
Det lätta språket bärs upp av tankens tyngd, analyser som varsamt förpuppats till vackra ordfjärilar. Organiskt eller oorganiskt, mänskligt eller animaliskt, allt studeras genom ett förstoringsglas utrustat med en humor som ger allting dess rätta proportioner. På så vis kan han, med Tomas Thorilds ord: ‘döma allt efter sin grad och sin art’. Han är sin egen textuella biotop där näring, odling och blomning ingår i ett kretslopp som borde avundas av andra, inte lika harmoniskt uppodlade kulturer.”

Dussinet akademiaktiviteter i Aneby

2018-04-16 av . Inga kommentarer ».

Det blev hela tolv olika programpunkter för allmänhet, skolelever och Rotarymedlemmar när Smålands Akademi besökte Aneby den 12-14 april. Mellan tio och 50 personer på de olika aktiviteterna som hölls på flera platser i och utanför Aneby.

Vid årsmötet – som hölls på Wiredaholm – installerades vår senast invalda ledamot Kristina Alsér från Locknevi, tidigare bland annat landshövding i Växjö.

https://www.smt.se/article/hon-ar-den-prestigelosa-ledaren/

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jonkoping/kultur-och-samhallsdagar-i-aneby