Välkomna till Smålands Akademis vårbesök i Värnamo
Torsdag 30 mars
Föreläsningsmaraton på stadsbiblioteket! En rad intressanta föredrag avlöser varandra på Biblioteksscenen på Stadsbiblioteket i Gummifabriken.
15 Stadsbiblioteket, Gummifabriken
Ulf Beijbom: Svenska och i synnerhet småländska ortnamn på Nordamerikas karta.
Föredraget handlar om det tusental ortnamn som svenska emigranter lämnade efter sig i USA, inte minst i Minnesota. Många ortnamn har en spännande förhistoria som berättar om hur svenskar kom dit.
Ulf Beijbom var chef för Svenska Emigrantinstitutet från dess grundande 1966 till 2002. Dessutom professor i historia med utvandringen som specialitet.
16 Stadsbiblioteket, Gummifabriken
Lennart Johansson: Från motbok till after work – svensk alkoholpolitik och alkoholkultur i förändring
Utifrån sin bok ”Staten, supen och systemet” ger Lennart Johansson en översiktlig bild av svensk alkoholpolitik under 1900-talet. Det finns knappast någon fråga som varit så omdebatterad och som varit föremål för så många statliga utredningar som alkoholfrågan. Varför har just alkoholfrågan blivit det svenska samhällets gordiska knut?
Lennart Johansson är docent i historia vid Lunds universitet och länsmuseichef i Växjö, vilket inkluderar chefskap för Smålands museum, Sveriges Glasmuseum och Utvandrarnas hus. Han disputerade i Lund 1995 på avhandlingen ”Systemet lagom”, en analys av det politiska spelet inför förbudsomröstningen 1922. Han har skrivit ett flertal böcker och artiklar om Smålands moderna historia, men har främst forskat om svensk och nordisk alkoholpolitik och alkoholkultur.
17 Stadsbiblioteket, Gummifabriken
Erik Lindfelt & Lennart Johansson: Små land – nedslag i ett stort och spretigt landskap
Småland är ett av Sveriges största landskap både till yta och befolkning. Men vad är typiskt småländskt? Inte helt glasklart. Landskapet är också synnerligen spretigt. Idag är det uppdelat på hela fem län till exempel. Med hjälp av Lennart Johansson blickar Erik Lindfelt ut över vårt landskap.
Erik Lindfelt är frilansjournalist i Jönköping. Tidigare har han varit bibliotekschef i Jönköpings kommun. Före detta mångårig medarbetare vid Sveriges Radio. Rötterna i Hakarps socken.
Lennart Johansson är docent i historia vid Lunds universitet och länsmuseichef i Växjö, vilket inkluderar chefskap för Smålands museum, Sveriges Glasmuseum och Utvandrarnas hus.
18 Stadsbiblioteket, Gummifabriken
Cecilia Davidsson: Vad skulle Vilhelm Moberg ha sagt?
Cecilia Davidsson har skrivit lättlästa versioner av romaner av flera Smålandsförfattare, bland annat Vilhelm Mobergs Utvandrarna. Hon berättar om konsten att göra Moberg och andra Smålandsförfattare tillgängliga för en större publik
Cecilia Davidsson är författare och lektor i kreativt skrivande. Hon har utöver sitt eget författarskap även gjort lättlästa versioner av flera älskade romanklassiker.
19 Stadsbiblioteket, Gummifabriken
Lars-Åke Engblom: Guld till Småland – småländska guldmedaljörer i olympiska spel
Småländska guldmedaljörer i olympiska spel och andra höjdpunkter i Smålandsidrottens historia. Lars-Åke Engblom visar film och berättar om minnesvärda händelser och idrottens roll i landskapet.
Lars-Åke Engblom är professor i medie- och kommunikationsvetenskap, tidigare journalist och SVT-chef i Småland samt en av initiativtagarna till Smålands idrottshistoriska sällskap.
19 Hjälshammars bygdegård
Magnus Gustafsson: Mari på Gatan
Magnus Gustafsson berättar om vissångaren Maria Johansdotter. Hon hade en stor repertoar av visor och sånglekar och kallades allmänt för ”Mari på Gatan” efter torpet Gatan i Hjälshammar, där hon under större delen av sitt liv var bosatt. Hon hade en stor del av sina visor i tradition efter sin far Johan Jonasson (f. 1822 i Voxtorp), som var känd som ett stort original och som i bygden gick under tillnamnet ”Balder”.
Magnus Gustafsson är senior rådgivare på Musik i Syd och filosofie doktor i musikvetenskap. Han har under många bedrivit forskning kring olika stilar och låttyper inom svensk folkmusik. Gustafsson är en av grundarna till bland annat Smålands musikarkiv och Korrö Folkmusikfestival. Han har gett ut en rad böcker och artiklar, är riksspelman och medlem i grupperna Sågskära, Höök och Daahlensemblen. Blev 2022 invald i Kungl. Musikaliska Akademien.
19 Bredaryds bibliotek
Stefan Edman: Bråttom men inte kört!
En kväll om klimat, skogsbruk och småländskt entreprenörskap.
Stefan Edman är frilansande biolog, föreläsare och författare till 50 böcker om natur, klimat och hållbar utveckling. Han är veteran i Miljösverige och har jobbat både med stats- och miljöministrar, företag, kommuner och Naturskyddsföreningen. I drygt tjugo år var han lärare han på folkhögskolan i Växjö, men bor nu åter sedan länge hemma i Bohuslän
19 Rydaholms bibliotek
Jan-Olof Johansson: Småländska krönikor och anekdoter.
Biskop emeritus Jan-Olof Johansson, Växjö, är regelbunden krönikör i Smålandsposten sedan flera år och skriver om allt mellan himmel och jord, ofta om sitt hemland Småland. En och annan krönika kan också handla om Öland eller om Jerusalem. Han serverar ett axplock denna kväll och fyller ut med en och annan anekdot från sitt liv hemmavid eller på resor.
Fredag 31 mars
10 Kaffestugan Apladalen
Birgit Carlstén: Av och om Alf Henrikson – högläsning och musikaliska sagor
”Jag kommer att berätta om Alf Henrikson, lite om hans liv och verk, omringat av två ’musikaliska’ sagor som jag hoppas förnöjer publiken i Apladalen.” En av berättelserna utspelar sig delvis i just Apladalen. Förmiddagskaffe finns att köpa.
Birgit Carlstén är skådespelare, sångare, regissör med långt (minst 40 år) förflutet på och vid sidan av scenen. Såväl teater, tv, musikal, film som konserter (ofta franska visor, men också mycket annat) och föredrag i små och större sammanhang. Vice ordförande i Alf Henrikson-sällskapet.
12 Stadsbiblioteket, Gummifabriken
Fredrik Modéus: Låt mina rötter gå djupt – om existentiell hållbarhet i en orolig tid
Fredrik Modéus är biskop i Växjö stift.
13 Rutan, Flanaden
Örjan Molander: Värnamo med nya byggnadsvårdsögon (stadsvandring)
Örjan Molander är chef för Kalmar läns museum och bebyggelseantikvarie. Örjan har särskilt skarpa ögon för byggnaders detaljer, arkitektur och byggnadsvård. Han lånar gärna ut sina ögon och delar med sig av vad han ser. Du får gärna bidra med din kunskap under vandringen och tillsammans upptäcker vi nya och gamla sidor av Värnamo.
15–17 Vandalorum
Seminarium: Framtidens gnosjöanda – en kreativ aktör på världsmarknaden
Korta anföranden och ett panelsamtal om hur gnosjöandan ska möta framtidens utmaningar. Fika finns att köpa.
Korta inledningsanföranden:
Peter Aronsson, rektor för Linnéuniversitetet och professor i historia
Uppfinningsrika Småland som med viss bredd söker ta sig an kreativitet genom tiderna – och kostnaderna när det brister.
Kristina Alsér, samhällsengagerad företagare och entreprenör som under nio år var landshövding i Kronobergs län
Entreprenörskapets viktiga roll för att möta framtidens utmaningar.
Lars Alkner, kulturchef Värnamo kommun, tidigare redaktionschef Värnamo Nyheter
Behöver Gnosjöandan gå i terapi? Hur skapar vi en tillväxt bortom siffrorna? Är Värnamo den andliga materialismens högborg?
Panelsamtal om framtidens Gnosjöanda med bland andra:
Peter Aronsson
Kristina Alsér
Elna Svenle, museichef Vandalorum
Lisa Lidén, klubbchef IFK Värnamo
Moderator: Lars Alkner
Lämna en kommentar