Fyra prisas av Smålands akademi 2019

2019-10-29 av Örjan Molander. Inga kommentarer ».

En känd barnboksförfattare, en östgötsk naturskildrare, en freds- och konfliktforskare med rötter i Jönköping och en uppkäftig glaskonstnär får i år pris av Smålandsakademin.

Emilpriset går till Per Nilsson, Sölvesborg. Linnépriset till Göran Bergengren, Mjölby. Wallquistpriset får Isak Svensson, professor vid Uppsala universitet och Viktor Rydbergspriset (som delas ut när akademin sammanträder i Jönköping vart tredje år) till Åsa Jungnelius, Eriksmåla.

Priserna delas ut vid Smålands Akademis högtidssammankomst i Kristine kyrka i Jönköping, kl 17 lördagen den 9 november. De kommer att presenteras vid en samling på Stadsbiblioteket i Jönköping. samma dag kl 15.  Ett tredje offentligt möte hålls också denna lördag, kl 11 i Huskvarna teater.

Prismotiveringar:

  • Emilpriset till Per Nilsson på 30 000 kr

För ett författarskap som gett oss ett pärlband av inkännande och litterärt drivna ungdomsromaner av yppersta kvalitet. I mer än tre decennier har Per Nilsson stått i nära dialog med samtiden och dess unga hjärtan med berättelser som bränner och berör.

Delas ut med stöd av Astrid Lindgren AB

 

  • Wallquistpriset till Isak Svensson på 25 000 kr

För sin forskning och sitt författarskap om den viktiga och omdiskuterade frågan vilken roll religioner har i väpnade konflikter. Isak Svensson – med rötter i Jönköping – är idag en av landets främsta freds- och konfliktforskare.

Delas ut med stöd av Svenska kyrkan/Växjö stift

 

  • Linnépriset till Göran Bergengren på 30 000 kr

Från sin östgötska utsiktspunkt har Göran Bergengren med linneansk skärpa och nyfikenhet skrivit ett stort antal böcker om natur och människa, för både barn och vuxna.  Hans senaste opus, ”Meningen med bin” är full av upptäckarglädje men förmedlar också, på en vacker men stundom karg sakprosa, den oro vi alla känner inför hoten mot planetens biologiska mångfald och mänsklighetens framtid

Priset delas ut med stöd av Södra

 

  • Viktor Rydbergpriset till Åsa Jungnelius på 75 000 kr

För sitt mod att utmana den traditionella formgivningen av det småländska glaset. Precis som Viktor Rydbergs författarskap spänner över många genrer, spänner årets pristagare över ett brett spektrum av ämnen kopplade till glas och glaskonst. Åsa Jungnelius konst är uppkäftig, skapar uppmärksamhet och berör, precis så som konst ska göra. Hon hör till samtidens mest uppmärksammade svenska konstnärer.

Delas ut med stöd av Hall Media

https://www.jp.se/…/viktor-rydbergspriset-gar-till-konstna…/

http://www.smp.se/kultur/asa-prisas-av-smalands-akademi/

http://www.ostrasmaland.se/…/asa-jungnelius-prisas-for…/

https://www.jp.se/…/professor-hyllas-med-wallqvistpriset/

https://www.jnytt.se/…/jonkopingsprofessorns-insatser…/

Lämna en kommentar