Festligt och högtidligt i Kalmar

2021-11-16 av . Inga kommentarer ».

Linnéuniversitetets nya campus på Universitetskajen i Kalmar blev första anhalten för Smålands Akademi höstmöte. Under ledning av vår nya ledamot och nytillträdda slottschefen Meg Nömgård presenterades årets pristagare: Sopranen Karolina Bengtsson, som fick Smålands Kulturpris, deltog via länk från sin nuvarande bas i Frankfurt. Wallquistpristagaren Tomas Boström hade sänt videohälsning från sin gotländska hem. På plats fanns författare Martin Widmark som fick Emilpriset, han intervjuades av Cecilia Davidsson. Ängsfröföretagarna Inger och Mats Runeson hade tilldelats Linnépriset och med dem samtalade Stefan Edman. Jon Engström-priset gick till Jan Dzedins som höll ett personligt och tankeväckande tal som avslutning. Ja, även Barometerngrundaren Engström själv (gestaltad av Länsmuseets Lars Larsson) steg fram ut historien och talade till oss.

Under samlingen presenterade Peter Aronsson universitet och kom med tankar om småländska möjligheter – och svårigheter. Akademin och dess ledamöter presenterade preses och sekreterare. Sedvanligt serverades ostkaka, sponsrad av Kalmar kommun. I novemberskymningen bröt vi upp från Universitetskajen för att bege oss till Kalmar domkyrka där Kristina Alsér inledde. Interfolierat med orgelmusik med Kalmaranknytning (domkyrkoorganist Jan Börjesson spelade) delas priser ut och tal hölls. Kyrkosamlingen avslutades av Martin Widmark som lockade till många skratt med berättelserna om Stolle-Jocke och den osannolika familjen Jansson.

Punkt sattes med akademigrundaren Jan-Arvid Hellströms psalm ”Dagen är nära” framförd av Helena Ek samt av kyrkoherde Peter Wänehag. 

Se och läs tal under respektive priser! 

Lämna en kommentar