2022 års akademipriser utökade genom miljondonation

2022-11-01 av . Inga kommentarer ».

Två nya priser från Smålands Akademi efter miljondonation

I år delar Smålands Akademi ut fem stycken priser. Två är till Viktor Rydbergs minne och är på 100 000 kronor var. 

Viktor Rydberg-priset har tidigare sponsrats av Hall Media och delats ut vart tredje år. Sedan vår seniora ledamot Christina Hamrin donerat två miljoner kronor till akademin blir det två årliga priser, till en yngre och en äldre person som verkar i Jönköpingsförfattarens Rydbergs anda. 

De två första mottagarna blir Anna Melle, lärare, föreläsare och svenskassyrier i Jönköping och Hakarpsbördige Eric Luth, kultur- och ledarskribent samt verksam vid svenska Wikipedia. Han är född 1995.

Smålands kulturpris får Nina Åkerblom Nielsen, musiker och kompositör i Jönköping. Årets Linnépris går till Botaniska sällskapet i Jönköping för dess omfattande arbete med en lokal flora. Wallquistpriset tilldelas Torgny ”Tojje” Wirén, präst och författare i Jönköping. 

Viktor Rydberg-pris 2022 på 100 000 kronor till Eric Luth 

Förankrad i småländsk mylla, men med nyfiken blick mot omvärlden, verkar Eric Luth i Viktor Rydbergs liberala anda. Från hans unga penna flyter initierade kulturtexter och politiska kommentarer. Genom hans arbete för Wikipedia blir världen något mindre och mer begriplig

Smålands Akademi med stöd av Christina Hamrin

Eric Luth – egenföretagare och kulturskribent, i ständigt arbete för den fria kulturen (wordpress.com)

Viktor Rydberg-pris 2022 på 100 000 kronor till Anna Melle 

Med gedigen egen erfarenhet som svenskassyrier sedan 1976, skriver och föreläser Anna Melle. Likt en solfjäder breder ämnena ut sig bland kulturmöten och kulturkrockar. Med sin mångkunnighet har hon drabbat lyssnare och läsare från stora delar av det offentliga Sverige, men vi andra får också tal del av hennes livsresa i romanform och via hennes berättelser för barn och vuxna.

Smålands Akademi med stöd av Christina Hamrin

AnnaMelle.com | Kultur & Integration

Smålands kulturpris 2022 på 75 000 kronor till Nina Åkerblom Nielsen 

I Nina Åkerblom Nielsen kombineras en eldsjäls engagemang med såväl bredd som spets. Nina är en motor i Jönköpings musikliv, samtidigt som hon med sin röst nått ut till stora delar av världen genom bland annat tv-spelsmusik. Hennes repertoar rymmer allt från renässansmusik till jazz och judisk klezmertradition; idag möter vi hennes sång framför allt i barocken och folkmusiken. 

Smålands Akademi med stöd av Bertil och Gun Olsson

Nina Åkerblom Nielsen – Kompositör, musiker, sångerska, multiartist (ninaakerblom.com)

Linnépriset 2022 på 40 000 kronor till Botaniska Sällskapet i Jönköping 

Inte bara för sitt envisa folkbildningsarbete med stövlar på, utan i lika hög grad för att Botaniska sällskapet i Jönköping med ”Södra Vätterbygdens flora” bevisar att upptäckarglädjen är det vassaste vapnet i försvaret av landskapets biologiska värden.

Smålands Akademi med stöd av Sparbanken Eken

Botaniska Sällskapet – Jönköping (botaniska-jonkoping.se)

Wallquistpriset 2022 på 25 000 kronor till Torgny Wirén 

För en prästgärning som gjort avtryck hos ungdomar och vuxna. I sin tjänst bland konfirmander, ungdomar och på Jönköpings skolor har ”Tojje” genom sin öppenhet och nyfikna blick gjort skillnad för ett oräkneligt antal unga människor, för deras livsmod och framtidstro. I förkunnelse, gripande ungdomsromaner och livsnära andaktsböcker ger han ord åt mångas livserfarenhet och öppnar dörrar till ett möte med kristen tro.

Smålands Akademi med stöd av Svenska kyrkan, Växjö stift

Om Torgny Wirén (torgnywiren.se)

Lämna en kommentar