Flera hundra på högtidsarrangemangen i Jönköping och Huskvarna

2022-11-14 av . Inga kommentarer ».

I början av september 1968 genomfördes en småländsk långsimning. Det blev fullsatt i Huskvarna teater när Christer Junefelt i samtal med Lars-Åke Engblom berättade om sin bedrift: trots varm sensommar var vattnet rejält kallt de nästan tre milen mellan Visingsö och Jönköping. Det tog Junefelt drygt tio timmar att komma fram (först ett halvsekel senare skulle långsimningen upprepas). Stefan Edman och Birgit Carlstén framträdde också, men om annat Vätterrelaterat.

Christer Junefelt o Lars-Åke Engblom_Kerstin Ericsson[2285].jpg

Dagen före, den 11 november, fylldes Fokus i Jönköpings stadsbibliotek av nyfikna som bland annat ville höra Lundaprofessorerna Svante Nordin och Birthe Sjöberg berätta om Viktor Rydberg. Den mångsidige och Jönköpingsbördige kulturgiganten belystes ur en rad olika aspekter.

Senare på lördagen den 12 november samtalade årets Smålands Akademi-pristagare – Nina Åkerblom Nielsen (Smålands kulturpris), Eric Luth och Anna Melle (båda Viktor Rydberg), Torgny Wirén (Wallquist) samt representanter för Botaniska sällskapet (Linné) – med Erik Lindfelt på Länsmuseet inför en hundrahövdad publik. Detta arrangemang följdes av sedvanlig ostkaka tills det var dags att samlas i Kristine kyrka för högtidlig prisutdelning med tal och musik av kyrkans kammarkör under Karin Edwardssons ledning. Arrangemangen genomfördes i samarbete med Teater i Huskvarna, Viktor Rydberg-sällskapet, Senioruniversitet, Jönköpings kommun, Jönköpings läns museum, Svenska kyrkan och Sparbanksstiftelsen Alfa.

Lämna en kommentar